WoW – en historisk tillbaka blick

Under sina första 15 år på spelmarknaden har World of Warcraft (WoW) förändrat hela spelindustrin. Spelet har nått ohyggligt stora framgångar och de har spelats av både unga och gamla. Dessutom har de fått stort medialt genomslag via tv-serier så som South Park. I följande text hittar du ännu mer kuriosa om det här världskända spelet som fortfarande spelas runt om i världen.

De första åren

Warcraft är inte bara en del av namnet på ett världskänt spel utan också en mediafranchise som släppt både böcker, spel och film. Det släpptes en handfull datorspel mellan åren 1994-2003. Fast, det fick inte sitt stora genomslag förrän de släppte Multiplayer-spelet World of Warcraft år 2004.

Sedan dess sägs antalet timmar som spelare investerat i spelet motsvara över 5 miljoner år sammanlagt. Men, när spelet släpptes var det inte lika många som trodde att konceptet skulle bli så stort och överleva så länge.

Vid den här tiden var det också vanligt att många vuxna inte förstod att unga kunde lära sig massor och leva ett fullt fungerande liv trots att de spenderade mycket tid framför en dator. Om du vill göra dina föräldrar nöjda kan du skaffa bra träningsmaskiner eller en bänkpress, på det sättet kan du träna hemma och spara tid istället för att exempelvis gå till ett gym. Idag ser de flesta föräldrarna fördelarna med att spela spel så som World of Warcraft på ett helt annat sätt än under 2000-talets första halva.

Fler spel, kändisar och film

Många kända personer har spelat World of Warcraft genom åren, en av dem är den numera avlidna superstjärnan Avicii, han spelade tydligen ofta. För många människor, kända som okända, fungerar spelet som en bra avkoppling från det “verkliga” livet. Dessutom är det numera bevisat att relationer via datorer är lika viktiga som relationer IRL.

Det har också plockats upp referenser från World of Warcraft och/eller dess spelare i tv-serier som How I Met Your Mother och liknande. Apropå film, för ett par år sedan kom dessutom en film om World of Warcraft. Återigen blev världen påmind om vilket omfattande spel det här är och hur fullkomligt det har förändrat spelbranschen. Filmen sägs har haft en budget på över 100 miljoner dollar.

World of Warcraft har utvecklats med en rad expansioner under årens lopp. Nyligen släpptes ytterligare ett spel “World of Warcraft: Classic” och inom loppet av tre dagar nådde en spelare nivå 60. Det om något visar hur populärt spelet fortfarande är och hur mycket spelet betyder för de som spelar det. Kanske är det också tack vare att spelet har hängt med i utvecklingen som bidragit till spelets enorma framgångar.

En sak är helt säker, spelet fortsätter och kommer att fortsätta påverka betydligt fler människor världen över och vi kommer fortsätta få nya generationer av spelare i fortsättningen också.