World of Warcraft, WoW

Ett av de mest populära MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) spelen är utan tvekan World of Warcraft, eller bara WoW som det kallas. År 2015 var sista gången som företaget bakom spelet, Blizzard Entertainment, meddelade hur många spelare de hade efter ett beslut att kolla på andra parametrar för att se hur det går för företaget. Detta besked kom samtidigt som den senaste siffran, som även var den lägsta någonsin. Antalet spelare låg då på ca 5,5 miljoner. Trotts att det kan låta som en relativt hög siffra så är det ingenting jämfört med när flest personer spelade vilket då var omkring 12 miljoner spelare, mer än det dubbla mot vad det är nu.

Hur börjar man?

Det behövs inga speciella färdigheter, men ett besök på Hpguiden.se för att se ifall man kan ta in mycket information är inte helt fel. Det finns mycket att lära sig om man ska börja med WoW och ett besök på den sidan är en riktigt bra förberedelse om man verkligen vill lyckas, både i spelet och i livet i allmänhet. För att kunna spela World of Warcraft behöver man först ett konto och sedan betalar man för en viss tids tillgång till spelet. Man börjar med att välja vilken karaktär man vill ha, och det finns några att välja på. Det finns för tillfället 10 olika att välja på:

  • Hunter (Jägare)
  • Paladin (Helig krigare)
  • Warrior (Krigare)
  • Priest (Präst)
  • Druid
  • Rogue (Tjuv/Lönnmördare)
  • Shaman
  • Warlock (Häxmästare)
  • Mage (Magiker)
  • Death Knight

Och som inte detta var nog så finns det även ett stort urval av raser att välja på och samtliga har sina egna egenskaper. Man kombinerar en ras med en karaktär för att få sin rollfigur. Detta stora urval gör att det finns massvis med olika alternativ och kombinationer som möjliggör att skapa en helt unik rollfigur.

Avancera genom levlarna

När man med sin rollfigur dödar fiender så får man erfarenhetspoäng och kan “levla”, alltså gå upp en nivå och bli starkare. Till en början var den högsta level man kunde nå 60, men med olika expansion packs så har det ökat och i skrivande stund så är max level 120.

Ju högre level man får, desto bättre utrustning kan man skaffa till sin rollfigur. All utrustning har olika egenskaper och styrkor så det gäller att man vet vilken typ av rollfigur man vill ha och vilka styrkor man vill ska framgå tydligare än andra.

Man kan även lära sig olika “skills”, eller speciella förmågor, som man kan använda på olika sätt för att maximera sin rollfigurs styrka. Vissa satsar på att gå in helhjärtat på ett spår, exempelvis kanske man vill ha krigare och ger sig då enbart på de saker som ger högre styrka. Andra föredrar en mer välrundad rollfigur och väljer kanske utrustning för att göra sin karaktär starkare då skills riktar sig mer på försvar. Tycke och smak avgör helt enkelt.