Warcraft II: Beyond the Dark Portal

Warcraft II följdes upp med en expansion – Beyond the Dark Portal som byggde på Warcraft II: Tides of Darkness. Den släpptes i april 1996 till PC och Mac.

Handlingen i expansionen tar vid där Warcraft II: Tides of Darkness slutade.

Efter alliansens segerrika triumf över Horden och Azeroths Mörka Portals förgörelse tog Hordens shaman Ner’zhul kommandot över den resterande skaran av Hordens orker i Draenor. Denne kraftfulle shaman kunde skapa nya portaler till andra obesudlade världar som han planerade att invadera en efter en. För att möjliggöra sina dimensionsöverskridande erövringar, skickade han sina horder av orker genom den ännu kvarvarande Mörka Portalen i sin värld, Draenor, på jakt efter magiska reliker i Azeroth.

Alliansens hjältar söker då sätta stopp för deras frammarsch och ondskefulla planer en gång för alla, genom att invadera Draenor och Horden på deras hemmaplan. Till trots för nederlaget i händerna på sina fiender lyckades dock Ner’zhul öppna ett flertal portaler till nya världar. Till följd av detta började Draenor rämna till följd av alla portalers överväldigande krafter och en del av Alliansens stora hjältar förblev fångade i det som kallas Outland – återstoden av planetens kvarlevor.